Zwanger worden, zwanger zijn, geboorte geven aan een nieuw leven, de kraamtijd.

Tijdens deze fasen van je leven is jouw lichaam onderhevig aan een heleboel veranderingen. Deze kunnen gepaard gaan met verschillende fysieke ongemakken en ook emoties. Je kunt (en wilt) dan liever niet aangewezen zijn op medicijnen, vanwege de bijwerkingen. Acupunctuur is in veel gevallen een veilig en effectief alternatief.

De afgelopen jaren heb ik (Stefanie) mij gespecialiseerd in zwangerschapsbegeleiding met acupunctuur en fytotherapie. Dat betekent dat je in voorbereiding op, tijdens én na je zwangerschap hier aan het juiste adres bent!

Acupunctuur en fertiliteitproblemen

Een gezonde cyclus vormt de basis voor een succesvolle zwangerschap. Wanneer zich in jouw cyclus problemen voordoen, kan dit zich uiten in fertiliteitproblemen. Met behulp van acupunctuur kan je cyclus gereguleerd worden als deze onregelmatig, te lang, te kort, afwezig of erg pijnlijk is. Daarnaast kan de doorbloeding van de baarmoeder en het endometrium geoptimaliseerd worden om de kans op een succesvolle innesteling te vergroten.

Acupunctuur en zwangerschap

Vanaf het moment dat je zwanger bent tot ver na de bevalling ondergaat je lichaam een heleboel veranderingen om deze bijzondere gebeurtenis in goede banen te leiden. Vaak gaan deze veranderingen gepaard met de nodige ongemakken. Zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid, vermoeidheid, vocht vasthouden, maagzuur, obstipatie en slapeloosheid zijn vaak wel te verdragen en worden geaccepteerd als 'het hoort erbij'.

Soms zijn de klachten echter zo hevig, vervelend of pijnlijk dat ze je belemmeren in je dagelijks functioneren. Je kunt er weinig aan doen, omdat veel medicijnen verboden zijn tijdens de zwangerschap. Acupunctuur biedt hier een goed alternatief. Het verlicht jouw klachten en is veilig voor je baby.

Acupunctuur en stuitligging

Wanneer je baby in stuit ligt helpt acupunctuur, in combinatie met moxatherapie, om je de baby te draaien naar een hoofdligging. De meest ideale periode voor deze behandeling is tussen de 34 en 37 weken zwangerschap. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de kans op het natuurlijk draaien van de baby vergroot wordt van 50% naar 75%.

Voorbereiden op de bevalling

Tijdens de laatste weken van de zwangerschap gaat jouw lichaam zich voorbereiden op de bevalling. Acupunctuur helpt je hierbij door de rijping van de baarmoederhals te bevorderen en de banden en spieren rond de baarmoeder te ontspannen.

Na 40 weken kan met behulp van acupunctuur de bevalling op gang gebracht worden door jouw natuurlijke hormonen te stimuleren. In combinatie met strippen (door je verloskundige) verdubbelt zelfs de kans dat je bevalling op een natuurlijke manier op gang komt.

Acupressuur

Tijdens de bevalling kun je zelf acupressuur toepassen. Acupressuur is een natuurlijke manier om pijn tijdens je bevalling te verminderen.

Door op specifieke punten op je lichaam te drukken, gaat je lichaam zelf meer pijnstillers aanmaken. Deze pijnstillers heten endorfinen. Ze zorgen ervoor dat je minder pijn voelt. Ook zijn er punten die pijnprikkels blokkeren, je angst wegnemen, of helpen de ontsluiting te bevorderen.

Aan het begin van je bevalling pas je zelf acupressuur toe maar ook je partner, of iemand anders kan het overnemen. Iedereen kan acupressuur leren! In een sessie van ongeveer een uur leer je samen waar, hoe en wanneer je punten drukt om pijn tijdens je bevalling te verminderen.

Acupunctuur na de bevalling

Terwijl jij aan het genieten bent van je baby, gaan de veranderingen in jouw lichaam nog even door. Ook in deze fase gaat dat niet altijd vanzelf. Je kunt fysieke en/of psychische klachten ervaren. Acupunctuur helpt je met het op gang brengen van de borstvoeding en verlicht vermoeidheid, nachtzweten en postnatale gevoelens van depressie.

Kort samengevat helpt acupunctuur jou voor, tijdens en na de zwangerschap bij de volgende klachten:

Wat is Babymassage?

Babymassage volgens de Shantala methode is een ontspannende lichaamsmassage voor baby's. Oorspronkelijk komt de methode uit India, waar ze wordt toegepast tijdens de dagelijkse verzorging. Deze massage methode is zeer geschikt voor baby's, omdat de bewegingen traag, ritmisch en voorspelbaar zijn. Ze kan worden toegepast vanaf 6 weken na de geboorte tot 1 jaar, of zolang jouw kindje het fijn vindt.

Waarom Babymassage?

Babymassage volgens de Shantala methode heeft vele voordelen voor je baby. Het kan helpen om beter te slapen, minder te huilen, buikkampjes te verhelpen en het immuunsysteem te versterken. Ook heeft een baby van nature veel behoefte aan huidcontact. Massage is een plezierige manier om aan deze behoefte van je baby te voldoen. Bovendien helpt het je als ouder(s) om de lichaamstaal van je baby beter te leren kennen en begrijpen.

Wil je je baby laten masseren of meer leren over babymassage? Neem dan contact op.